שנה טובה ומתוקה 🙂
מאחלים צוות אילמה

פחמימה מורכבת - זה לא פשוט... - אילמה המרכז הגבוה לרפואה טבעית


כל חג יש את המסורת שלו.
בחנוכה זה הסופגניות, בפורים אלו אוזני המן, פסח זה כמובן המצות
ובל"ג בעומר – אלו תפוחי האדמה במדורה.
והמכנה המשותף של כולם? פחמימות!
ולא סתם פחמימות, אלא פחמימות מורכבות…
מורכב לכם? אז בואו נפרק את זה קצת…

מה זה פחמימות?
פחמימות הם בעצם סוכרים, והם מרכיב מרכזי בתזונת האדם,
אשר ממנו בסופו של דבר אנו מפיקים אנרגיה.
במילים אחרות, פחמימות הן הדלק שלנו.
צריכת הפחמימות ברחבי העולם נעה בין 40%-80% מהקלוריות, כאשר האוכלוסיות במדינות
מתפתחות צורכות פחמימות בקצה הגבוהה של הטווח,
זאת אומרת קרוב ל-80% מהקלוריות
שלהם בתזונה מגיע מפחמימות. לעומתם האוכלוסייה במדינות המפותחות קרובות יותר לקצה הנמוך,
זאת אומרת ל-40%.
מה שאומר שהרבה מהקלוריות שלהם מגיע משומנים וחלבונים מהחי,
מה שמסביר מדוע הן סובלות יותר ממגפת ההשמנה, סכרת, יתר לחץ דם וכד'.

 

אז נתחיל עם קצת סדר בנושא הפחמימות ומשם נמשיך לכמה טיפים בנושא הבריאות הטבעית.
בשפת העם אנחנו מכירים כמה סוגים של פחמימות-

פחמימה פשוטה – חד סוכר ודו סוכר. טעמם מתוק ולגוף שלנו פשוט מאוד לפרק אותם ולהשתמש בהם לאנרגיה.
פחמימות פשוטות נמצאות בדרך כלל בפירות, ירקות, דבש וכדו.

פחמימה מורכבת – רב סוכר. שהמוכר מבניהם זהו העמילן. טעמו לא מתוק ולגוף מורכב מאוד לפרק אותו.
העמילן נמצא בלחם, תפוח אדמה, בטטה, קטניות וכדו'

כולנו אוהבים לאכול פחמימות מורכבות, כן זה עניין מורכב כזה אפילו שהוא לא פשוט לעיכול.
הפחמימה המורכבת/עמילן הוא מזון מנחם שנותן לנו גם תחושת שובע טובה.

עם זאת, בבריאות הטבעית המזונות העמילניים הם לא מזונות כל כך מומלצים,
ולכן אנחנו כאן כדי לתת לכם כמה טיפים בנושא המורכב הזה.

"אינך ניזון מהאוכל שאתה אוכל, אלא מן הכמות שאתה מעכל וסופג"  (הרברט שלטון)

  • לעכל את המורכבות | עיכול העמילן מתחיל עם הלעיסה שלנו בפה, ברוק עם אנזים שנקרא פתיאלין.
    לכן חשוב ללעוס היטב את המזון לפני שאנחנו בולעים.
  • כמה לאכול | סיום העיכול של העמילן קורה במעי הדק, אך כמות אנזימי העיכול שם מוגבלת.
    לכן מומלץ לא להפריז בכמות המזון העמילני שאנחנו אוכלים.
    כמה מומלץ? לא יותר מפעם ביום. ולא יותר מכמות של כוס.
    זאת אומרת תפו"א גדול 1, בטטה בינונית, כוס אורז, קינואה, כוסמת וכדו.
  • צירופי המזון | אחד מהשילובים הכי נפוצים בעולם הוא אחד מהשילובים הכי פחות מומלצים. עמילן + חלבון.
    העמילן והחלבון שניהם מזונות מרוכזים שמצריכים סביבת עיכול שונה,
    ולכן ההמלצה היא, איכלו חלבון ועמילן בארוחות נפרדות.
  • תנו למערכת לנוח | משך זמן העיכול של עמילן הוא ארוך יחסית ולוקח בין 2-4 שעות.
    לכן לאחר ארוחה עמילנית מומלץ לא לאכול ואפילו לא לשתות למשך שעתיים לפחות.
  • חומציות בסיסיות | רוב המזונות העמילניים הם בעלי תגובה חומצית, וזו סיבה נוספת שלא כדאי להרבות בהם.
  • מעודד אכילה מופרזת | מכיוון שאכילת מזון עמילני מחייב בישול,
    הוא מעודד אכילה מופרזת גם בגלל התיבול שמוסיפים, וגם מכיוון שלא מצריך לעיסה מרובה לפני הבליעה.
  • ערכים תזונתיים | חיסרון נוסף בעקבות הבישול שלו, זה הפחתה משמעותית בערך התזונתי שלו.
  • פחמימות מלאות | דאגו שהפחמימות שאתם אוכלים יהיו פחמימות מלאות,
    ולא כאלו שעברו תהליכים שהוציאו מהם את כל הערכים התזונתיים שלהם.
  • אל תתנו לתינוקות עמילנים | בגלל שעיכול העמילן מתחיל בפה עם הפתיאלין,
    לתינוקות עד גיל שנה וחצי, שנתיים. אין את האנזים הזה, ולכן העיכול שלהם לא מספיק טוב. 

 

 

 

נהנת מהתכנים?
למדת משהו חדש?

אילמה יכולה לעזור במגוון תחומים!
* פרטים על מסלולי הלימוד https://bit.ly/3MYafRk
* סדנאות ניקוי https://bit.ly/37ybjME
*ייעוץ אישי בתחום הבריאות הטבעית https://bit.ly/3FAT0D1
*ייעוץ אישי ברפואת הנפש בדרך היהדות https://bit.ly/3l9Sfrr

המידע המוצג לעיל הוא מידע כללי בלבד המכיל עצות לשיפור אורח החיים, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/ או חוות דעת רפואית.
המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

בקרו באתרינו בעזרת דפדפן מודרני

דילוג לתוכן