האם המעבר לתזונה טבעית משאיר לנו מה לאכול?

 

הרבה פעמים אנשים שעוברים מאכילת מזון מן החי למזון צמחוני או טבעוני נתקלים בקשיים ונראה להם שלא נשאר להם מה לאכול, איכשהו נראה להם שהתפריט שלהם יסתכם רק בסלט ופירות.

האמת היא שזה לא כך – מדובר רק בשינוי הרגלים שיצרנו לעצמנו במהלך החיים, בשינוי מחשבתי ובפתיחות למה שהטבע מציע לנו.

מעבר למזון צמחוני או טבעוני הוא למעשה בחירה מודעת לאכול מזון חי (raw), פשוט וגולמי.

מזון שקרוב כמה שיותר למצבו הטבעי והימנעות ממזונות מעובדים, מרוססים, מתועשים, ומזונות מן החי שמלאים באנטיביוטיקה ובהורמונים.

כשאנחנו עושים תפנית בדרך לשינוי אמיתי באורח החיים שלנו ואנחנו באמת בוחרים בחירה פנימית כי אנחנו רוצים לחיות חיים בריאים יותר, ויטאליים יותר, אנרגטיים יותר ושמחים יותר אז הדרך כבר סלולה לפנינו.

מה שלרוב תוקע אותנו מלעשות בפועל את השינוי הזה אלו הרגלים שהורגלנו מהבית, איך לאכול, אילו מאכלים לשלב אחד עם השני, הרגלים חברתיים  וסביבתיים ואמונות שמגבילות אותנו מלעשות את השינוי, כמו למשל: “אם לא אוכל בשר אז לא יהיה לי כוח”, ” אם לא אוכל ביצה וגבינה אז לא אקבל חלבונים” וכו’…

כמובן שהבחירה בתזונה צמחונית או טבעונית צריכה להיות מתוך הסכמה פנימית ומתוך הבנה והתמדה וחלילה לא מכפייה או הכרח.

הקב’ה ברא את כל מה שהגוף שלנו צריך במזון מן הצומח: חלבונים, עמילנים, שומנים, ויטמינים ומינרלים ואם נפקח את העיניים נגלה עולם שלם של מזונות נפלאים, מזינים ובריאים שקיימים בטבע ויכולים להוות תחליפים נהדרים למה שהורגלנו לצרוך עד היום.

חשוב לעשות את המעבר לתזונה נכונה בצורה הדרגתית, יש להיגמל תחילה מן המזונות המזיקים ביותר לבריאות ובהדרגה להיפטר גם מן המזיק פחות לבריאות ולעבור למועיל ביותר לבריאות.

השלבים במעבר לתזונה נכונה:

  1. שלב ראשון – הימנעו באופן מוחלט מבשר ועופות, דגים משומרים, גבינות צהובות ומלוחות.
  2. שלב שני – הימנעו מצריכה של יינות ומשקאות חריפים.
  3. שלב שלישי – הימנעו משתיית משקאות מעוררים, מצננים או מחממים את מע’ העצבים, כגון: קפה, קקאו, מוגזים, קולה, תה עם קפאין, מיצים משומרים.
  4. שלב רביעי – הימנעו מאכילת מזונות שעשויים מקמח לבן, כגון: מוצרי מאפה, פסטה, פתיתים, אורז לבן, סוכר לבן, שוקולד, ממרחים מסוכרים וכו’.
  5. שלב חמישי – הימנעו מאכילת מאכלים מטוגנים בשמן ( גם אם מדובר בשמן צמחי), מאכלים מתובלים יתר על המידה, משומרים או מאכלים המכילים שמרים או אבקת אפיה וכן מאכלים המכילים חומרי טעם וריח וצבעי מאכל.
  6. שלב שישי – השתדלו להימנע ממוצרי חלב למינהם המכילים מרביתם הורמונים ואנטיביוטיקה.
  7. שלב שביעי – השתדלו להפחית אכילת מאכלים מבושלים ואפויים.

הצעדים הראשונים במעבר לתזונה נכונה:

  1. ערכו רשימת קניות של כל המזונות הבריאים שאתם צריכים ורוצים שיהיו אצלכם בבית.
  2. היעזרו במתכונים טבעונים / צמחונים שיגוונו לכם את הסעודות.
  3. שימו לב לכל האותיות הקטנות שרשומות על גבי המוצרים ושאינם מכילים: צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ועוד ועשו את הבחירה הנכונה.
  4. עשו מנוי לסל ירקות אורגני שיגיע אליכם עד פתח הבית פעם בשבוע ויכיל כל טוב.
  5. תלו שלטים בבית ועל המקרר שיחזקו את הבחירה שלכם באורח חיים בריא ונכון.

אז מה כן אוכלים צמחונים וטבעונים:

פירות

פירות זה המזון הטוב ביותר לגוף שלנו, הפירות הם מגוונים בטעמם: מתוקים, חמוצים, חמצמצים ומגוונים בצבעם, הם עשירים בויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים.

ככל שהצבע של הפרי חזק יותר כך ריכוז החומרים הפעילים שבו גבוה יותר, מה שתורם לחיזוק ההגנה של גופנו.

אפשר לאכול את הפרי ככה איך שהוא ואפשר לשלב פירות בתוך קינוחי בריאות.

כמובן שמומלץ לאכול פירות בשלים ובעונתם ולפי צירופי מזון נכונים.

ירקות

גם הירקות מגוונים בצבעם ובטעמם והם מהווים את רוב התזונה הבריאה, ידוע כי צריכה יומית של ירקות מיטיבה עם גופנו ועם בריאותנו.

הירקות גם עשירים בויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים.

חשוב להרבות באכילת מגוון ירקות מכל הצבעים ומכל חלקי הצמח – אכילת סלט מגוון וצבעוני יותר יעיל מאשר אכילת ירק בנפרד.

עלים ירוקים

הירוקים נמצאים במרכז התפריט הבריא, הם עשירים במינרלים, בסיבים תזונתיים, בויטמנים, בכלורופיל ובברזל.

לכן אנחנו משתדלים כמה שיותר לשלב ירוקים בתפריט היומי שלנו, לא רק מפאת הערכים התזונתיים הגבוהים אלא גם כי הם מסייעים לניקוי הגוף מרעלים.

ניתן לגוון ולהיפתח לעולם שלם של ירוקים, כגון: בוק צ’וי, מיזונה, עלי חרדל, על סלק, מלוחייה, חוביזה, עלי כרוב, כוסברה, פטרוזיליה, נבטים ירוקים מכל הגוונים וגם לשלב עלים מצמחי בר כמו: סרפד, אפונת בר, ירבוז ועוד.

קטניות

קטניות מהווים את מנת החלבון היומית שלנו והם עשירים ברכיבים תזונתיים ומגוונים בטעמם, בנוסף הן מכילות ויטמנים ומירלים וריכוז גבוה של סיבים תזונתיים.

מומלץ ורצוי להנביט חלק מהקטניות ואז הערכים התזונתיים עולים משמעותית .

 דגנים מלאים

דגנים מלאים מהווים את מנת הפחמימות שלנו והם בעלי מרכיבים תזונתיים חשובים, הם מכילים : סיבים תזונתיים, ויטמינים (בעיקר ויטמין B) ופיטוכימיקלים.

הדגנים המומלצים: קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, אורז מלא

אגוזים ושקדים

אגוזים ושקדים יתנו לנו חלבון אך היות והם שמנים, נאכל אותם בכמות מדודה.

אפשר לשלב אותם בתוך סלט או להכין מהם קינוחי בריאות טעימים.

שומנים טבעיים

שומנים לא צריך לצרוך בכמות גדולה אך עדיין הגוף שלנו זקוק לזה, לכן תמיד נעדיף לקבל את מנת השומן היומית שלנו מטחינה, אבוקדו, שמן זית.

אחרי שסרקנו את השטח וגילינו שיש הרבה מזונות שאפשר לאכול, עכשיו נשאר למצוא את המתכונים המתאימים ואת התחליפים הנכונים ולהתחיל להכין אוכל בריא.

 

*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/ או חוות דעת רפואית. המידע מוצג במטרה לשפר את איכות החיים באמצעות שינוי הרגלי תזונה, לתזונה טבעית ונכונה.
המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

סגירת תפריט
דילוג לתוכן