היתרונות הבריאותיים שבהנבטה
אכילת מזון חי (רו-פוד) שגדל באדמה ומפיץ ניחוח של בריאות מבלי שעבר תהליכים כימיים ותהליכי עיבוד שונים,הוא
אכילת מזון חי (רו-פוד) שגדל באדמה ומפיץ ניחוח של בריאות מבלי שעבר תהליכים כימיים ותהליכי עיבוד שונים,הוא מזון מזין ועשיר מאוד באנזימים,ויטמינים ומינרלים שונים שמעניקים לגופנו ויטאליות וחיות.
קבוצת הנבטים והנבטוטים הם חלק משמעותי מן המזון החי ונחשבים למזון הטוב ביותר לאדם,כל זאת בזכות ערכם התזונתי הגבוה שחיוני לתפקוד הגוף ולתהליכי התחדשות וריפוי.
הזרעים לפני ההנבטה מכילים בתוכם את יסודות המזון הדרושים להזנת הצמח בתחילת גידולו ולכן בזמן ההנבטה ,המזון השמור בגרעין עובר לנבט וכך הנבט מתחיל לייצר אנזימי עיכול ויותר ויטמינים ומינרלים מהזרע עצמו.
את האנזימים ניתן לקבל רק באמצעות מזון חי וטבעי ולכן מזון המבושל מעל 48 מעלות צלסיוס מאבד את ערכו האנזימתי
ומצב זה דורש מהגוף לעבוד יותר קשה ולגייס אנזימים אחרים מהמאגרים שבגוף,מצב זה אינו אופטימלי אך מרבית האוכלסיה מאבדים חלק נרחב מהאנזימים ובכך נחלשות המערכות של הגוף ועלולות להתפתח מחלות שונות.
האנזימים אלו מולקולות חלבוניות המיוצרות בתאי הגוף והן חשובות לפעילות תקינה של כל תא ותא. האנזימים משתתפים בתהליכים ביוכמיים הקשורים לחילוף חומרים,סילוק פסולת,תהליכי בניה ועוד…הם למעשה הכוח המניע של החיים,ככל שנרבה באכילתם כך נטיב עם גופנו והוא ילך ויתחזק.
בהנבטה אנחנו מבדילים בין נבטים ונבטוטים,כאשר נבטים אלו זרעים וגרעינים שהצמיחו שורש,גבעול או עלים וכל זרע מכיל את הנבט,חומרי ההזנה שבו וכמובן את הקליפה.
נבטים יכולים להיות: נבטי ברוקולי,נבטי אלפלפא (אספסת) ,נבטי חמניה,נבטי צנונית, גרגיר הנחלים ונבטי חילבה.
לעומת זאת,נבטוטים אלו קטניות או דגנים כגון: שעועית מאש,שעועית אזוקי,עדשים,גרעיני דלעת,גרעיני חמניה,חיטה מלאה,שיפון ועוד… שעברו תהליך הנבטה וכל חיותם יצאה מן הכוח אל הפועל.
הנבטים והנבטוטים מתאימים לגיוון לסלטים,למאכלי דגנים,לכריכים,לתיבול ולרטבים ומומלץ לשלבם בתוך מיצי פירות וירקות ובכך להעשיר את המיץ הטבעי.
כאמור,מומלץ ורצוי לאכול את הנבטים חיים,שכן כל תוספת חיה לתפריטתנו תעשיר אותנו בתוספת חיות אך כמובן שבאופן עקרוני ניתן לאכלם מאודים,מבושלים ואפילו אפויים.
תהליך ההנבטה
תהליך ההנבטה הוא תהליך פשוט ומהנה כאשר זמן ההנבטה ואורך השורש שיצמח תלויים בסוג הנבט.
קיימות שיטות שונות להנבטה של קטניות ודגנים: על גבי מסננת,על מגש,ברשת,בצנצת או בקערה. השיטה הנוחה והפשוטה ביותר היא הנבטה בצנצנת.
הציוד הדרוש להנבטה הינו צנצנת ,בד נושם וגומי להידוק הבד על גבי הצנצנת.
בהנבטה יש מספר שלבים:
- מיון הזרעים- בחירת הזרעים ללא הפגמים.
- שלב ההשריה- שמטרתו לרכך את קליפת הזרע ולתת תאוצה להנבטה,ככל שהקליפה קשה יותר כך משך ההשריה יהיה ארוך יותר,זמן ההשריה נע בין 4-5 שעות לזרעים קטנים,15 שעות לקטניות גדולות ועד 24 שעות לדגנים. בשלב זה שמים את הכמות הרצויה של הזרעים בתוך הצנצנת עם מים,מידי כמה שעות ניתן להחליף את המים,בשלב זה לא אין צורך לכסות את הצנצנת.
- שלב ההנבטה- יש להניח בצנצנת ללא המים את הזרעים הלחים לאחר שהשרנו אותם מספר שעות במים ולכסות את הצנצנת בבד נושם על מנת למנוע חשיפה ישירה לאור אך עדין לשמור על הלחות וכן כל מספר שעות יש לשטוף את הזרעים במים ולסנן את הנוזלים ושוב לכסות עם הבד וחוזר חלילה. כאשר צומח שורש קטן ניתן להסיר את הבד ולהעביר את הכלי למקום עם כמות מספקת של אור אך עדין לא קרינה ישירה במטרה שיתחיל תהליך הפוטוסינטזה שזה ייצור האנרגיה בצמח.
- לאחר ההנבטה- כאשר הנבטים צומחים לגודל הרצוי,יש לשטוף אותם במים ,להוציא קליפות אחרונות,לרוקנם מהמים ולשמור אותם במקרר בתוך שקית או קופסת זכוכית. מומלץ לא להקפיא אותם מסיבה שבהקפאה הם יאבדו את ערכם התזונתי.
טבלת הנבטה
סוג הנבט | מס’ שטיפות ביום | זמן הנבטה (ימים) | אורך לאכילה (ס “מ) |
אלפלפא | 2 | 5-3 | 5-3 |
שעועית מאש | 4-3 | 4-3 | 5 |
עדשים | 3-2 | 4-3 | 2.5 |
שעועית ופול | 4-3 | 5-3 | 2-2.5 |
גרעיני חמניה | 2 | 1-1.5 | נבט קטן מאוד |
גרעיני דלעת | 3-2 | 4-3 | שורש באורך הזרע |
חילבה | 2-1 | 5-4 | 7.5 |
שעורה | 3-2 | 4-3 | שורש באורך הדגן |
ערכם התזונתי של הנבטים
כאמור יש עוד מבחר רב של נבטים וההתייחסות כאן היא לחלק מהם.
נבטי אלפלפא (אספסת)– קטניה שאינה ניתנת לעיכול אך הזרעים המונבטים מזינים מאוד וקלים לעיכול,עשירים בברזל,סידן ואשלגן.זרעי האלפלפא מומלצים לנשים מניקות להגברת תנובת החלב.
נבטי חמניה– נבטים אלו עשירים בלציטין ומכילים את חומצת השומן ההכרחית מסוג אומגה 6,הנבטים עשירים בויטמיני B קומפלקס,ויטמיני D,E,חומצה פולית ועשירים בסידן,זרחן,ברזל ומנגן.
נבטי ברוקולי– נבטים אלו מכילים שפע של נוגדי חימצון,עשירים במרכיבים שפעולתם היא אנטי סרטני ומספקים הגנה על הלב והכליות מדלקות ומאפשרים ריפוי של כיבי קיבה.
נבטי מאש– מאש הוא סוג של שעועית,אשר הנבטים שלה ידועים כ “נבטים סיניים “,הם בעלי ערך תזונתי גבוה ומכילים ויטמיני C,B,A .
נבטי עדשים– נבטים אלו מקור מומלץ לחלבון ובפרט לחומצת האמינו ליזין.
נבטי גרגיר הנחלים– נבטים אלו מכילים שפע של ויטמינים מסוג: D,C,B3,B2,B1,A ומינרלים מסוג:זרחן,סידן,יוד,ברזל ואשלגן.
נבטי חילבה– נבטים אלו מומלצים בשיקום ובשמירת משק הסוכר אצל אנשים עם נטייה לסוכרת.
נבטי צנונית– נבטים אלו מכילים ויטמינים: B3,B2,B1,A,ואשלגן,זרחן,סידן,ברזל,מגנזיום ונוגדי חימצון.
ועכשיו אחרי שעמלנו בלהנביט,בואו נטעם סלט נבטים ירוק ובריא….
מתכון לסלט נבטים ירוק
המרכיבים
1 כוס נבטי חמניה
1 כוס נבטי עדשים
1 כוס נבטי אלפלפא
חתיכת חסה פרוסה לרצועות
1 אבוקדו חתוך לרצועות
1\2 מלפפון חתוך דק
1 גבעול סלרי
2 בצלים ירוקים קצוצים דק
2 גבעולי כוסברה קצוצים
לתיבול
לימון שלם סחוט
מעט שמן זית
כפית חרדל דיז’ון גרגירים
כפית וחצי דבש
אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים בקערה ואת מרכיבי הרוטב מערבבים בקערה נפרדת ושופכים מעל הסלט, בתיאבון !
נהנת מהתכנים?
למדת משהו חדש?
זה הזמן להצטרף למהפכת ה"בריאות הטבעית"
ולהרשם לשנת הלימודים הקרובה של "אילמה"- https://bit.ly/3MYafRk
המידע המוצג לעיל הוא מידע כללי בלבד המכיל עצות לשיפור אורח החיים, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/ או חוות דעת רפואית.
המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.