רפואת הרמב”ם – חלק ה’

הקשבה לגוף שלנו ולמה שמתעורר בו יכולה לתת לנו המון אינפורמציה לגבינו ולגבי העיכול שלנו ואם נהיה עירניים לתגובות הגוף לאחר האכילה נוכל לגלות אילו מזונות לא מתעכלים כראוי וגורמים לתופעות כמו גזים,נפיחויות,כאבים וכו’… ולכן נתרחק או נפחית כמותם  ואילו מזונות מתעכלים כראוי ונותנים לנו תחושה טובה ונעימה במערכת העיכול ובכלל בגוף ולכן נרצה להרבות במזונות אלו.

כל גוף הוא שונה מהאחר הן מבחינת ההיסטוריה שלו והן מבחינת אורח החיים והפיזיולוגיה שלו ולכן המלצת המזונות תהיה שונה מאדם לאדם.

למרות זאת הרמב”ם מדבר אל הכלל ובהנהגותיו הוא ממליץ לנו על מזונות שטובים ועל מזונות שרעים לכל בני האדם, כמו כן הרבה פעמים מזון מסויים יכול להוות נזק עבורנו ועדיין לא יתעוררו סימפטומים אך לטווח הארוך יהיה לזה השלכות .

לכן מומלץ ללכת עפ”י הנהגותיו של הרמב”ם שרפואותו שופכת אור ורלוונטית גם בימים אלו.

מה לאכול?

  • מוצרי חיטה – לחם מחיטה מלאה כולל בתוכו קליפה שמכילה סיבים שטובים לעיכול.(הרמב”ם ממליץ על חיטה מלאה באומרו שזה הטוב שבמאכלים.)
  • כל סוגי הקטניות והחיטה שבחמין- אם יתבשלו הרבה הם יהיו טובים לקיבה- רק שבישולם בגוף רב יותר ולכן ירבה יותר במנוחה אחריהם.
  • חלב טרי (שנחלב ישר מהפרה),הטוב שבחלבים הוא חלב עז וחלב פרה – רק שיוסיף לו מעט דבש וקמצוץ מלח שלא יקרש בקיבה.
  • חלמון ביצת התרנגולת.
  • הדבש-מזון טוב לזקנים ורע לבחורים ומזיק לאנשים בעלי מזג חם היות והדבש מוסיף לייצר עוד מזג חם.
  • ענבים ותאנים.

מזונות מומלצים

  • הפיסטוק וגרעיני הלוז- מצויינים ומועילים לכבד,ניתן להוסיף אותם לאוכל בבישול.
  • הזיתים- מחזקים את הקיבה, מומלץ לאכול אותם בחומץ.
  • הצימוקים- משפרים את העיכול ומחזקים את הכבד.
  • ביצים-מחזקים.
  • אגסים-מחזקים את הקיבה ומבטלים את הצמא.
  • הרימון- כשהוא מתוק יש לו סגולות טובות וטוב לקיבה.
  • השקדים-מסייעים לשינה טובה וטובים בבישול ובנוסף הם מחזקים את הכבד והקיבה.
  • הכרוב חי\מבושל- מזכך את הקול ומסיר צרידות.
  • הפלפל- מועיל לעיכול ודוחה המיותר מן הקיבה.
  • היין האדום- הטוב שבמאכלים, הטוב שבמיני המזון, מזין וטוב.

ממהר להתבשל ועוזר בבישול, לכן טוב לשתות בזמן האוכל. מוציא את המותרות הרעות , גם דרך השתן וגם דרך הזיעה ועוד תועלות רבות. כמובן מומלץ לשתות יין במידה טובה ולא להרבות. במקורות נזכר היין בהקשר הבא:

“מיעוטו מועיל, ריבויו מזיק”- היין מכיל אלכוהול והאלכוהול מזיק לבריאות ובפרט לכבד, יחד עם זאת ,הנוגדי חימצון (אנטי-אוקסידנטים) הנמצאים בענבים הסגולים מהם מייצרים את היין מסייעים בשמירה על בריאות תקינה,חיזוק מע’ החיסו, מניעת מחלות לב וכלי דם, לכן מומלץ לשתות מידי פעם יין אדם אך לא להגזים כמובן בכמות.

מזונות שראוי להמנע מהם

  • רצוי להמנע מקמח לבן ומוצריו כגון: פיתות, בגטים, אטריות, פסטה וכו’…
  • לחם שלא החמיץ דיו, שהוא חסר מלח ולא נאפה טוב.
  • כל בישולי הסולת רע מאוד- קוסקוס, דייסה וכו’…
  • החלב- לאנשים הסובלים מרגישות לחלב או מאלרגיה לחלב וגם אנשים עם בעיות נשימה ואסטמה ראוי שימנעו לגמרי.
  • כל מה שעושים ומבשלים מהחלב כגון: שמנת ולבן זה רע מאוד.
  • כל מיני הגבינה רעים מאוד, אולם הגבינה בת יומא הלבנה והמתוקה ובלתי שמינה- טובה.
  • אגוזים- לא להרבות בהם מפני שהם מעכבים את הדיבור ובפרט לא מומלץ לילדים.
  • חרובים.
  • כל מה שהוא קשה לעיכול, מקשה בקיבה וגורם תחושה רעה הוא רע ולכן יש להיזהר בהם כל אחד לפי מה שהוא מרגיש.

כל רשימת המזונות הנ”ל היא בגדר המלצה בלבד על פי הנהגותיו של הרמב”ם.

*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ ו/ או חוות דעת רפואית. המידע מוצג במטרה לשפר את איכות החיים באמצעות שינוי הרגלי תזונה, לתזונה טבעית ונכונה.
המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

 

 

 

 

סגירת תפריט
דילוג לתוכן